Followers

MAKLUMAT TERKINI TANAHAIR

Tuesday, 16 September 2014

#PengkalanKubor : PAS Tidak benarkan Haji Mat Razi Di Panggil Ustaz Tapi Abby Abadi dan Bob Lokman Boleh !!!! #PRKPengkalankubor #PrkDR
Malam tadi ceramah di UPU Pemuda PAS Kampung Ketil Pengkalan Kubor,  Nasharuddin Mat Daud, ADUN Meranti menyatakan bahawa Tuan Hj Mat Razi dari Barisan Nasional tidak layak di gelar USTAZ. Beliau menyatakan bahawa Haji Mat Razi hanya seorang guru biasa dan hanya mengajar Qiraati di Pondok Simpangan.

Pada pendapat Black, seorang guru agama di sekolah juga di panggil USTAZ. Bagaimana dengan dengan Abby Abadi dan Bob Lokman ??? Mereka berdua ini terus dipanggil Ustaz dan Ustazah. 

Sedangkan seluruh Malaysia tahu latar belakang mereka berdua ini.  Mereka berdua adalah artis yang juga tidak mempunyai  latar belakang pelajaran Agama. Mereka terus dipanggil Ustaz dan Ustazah setelah MEMELUK PAS. Adakah gelaran Ustaz dan Ustazah hanya untuk PAS???
Dalam Islam dan masyarakat Melayu, seorang guru yang mengajar di sekolah agama ataupun pondok di panggil USTAZ. Ianya satu penghormatan.

 Adakah gelaran USTAZ ini hak Eksklusif PAS dan sesiapa sahaja yang memeluk PAS dibenarkan menggunakannya? Nampak sangat BANGANG puak-puak HamPAS ini. Bukalah mata dan fikiran yang waras agar kita dapat menilai seseorang.
Isu ini mengingatkan Black tentang siapa sebenar Abby Abadi. Zaman beliau menyanyi,  TERGEDIK-GEDIK atas pentas bersama kumpulan ELLITE, tidak memakai tudung, dan apabila memeluk PAS terus dipanggil Ustazah. Abby juga mempunyai kisah tersendiri tentang rumahtangga yang dibina. Kisah penceraiannya yang terbaru dengan mendera suami. ADAKAH ini layak di gelar USTAZAH????

No comments:

Post a Comment