Followers

MAKLUMAT TERKINI TANAHAIR

Tuesday 14 May 2013

ARTIKEL RASIS!! ANTARA UTUSAN MALAYSIA & SIN CHEW DAILY, MANA YANG KITA FAHAM??


AZRAN OSMAN-RANI. Itu adalah nama seorang MELAYU yang bekerja mencari nafkah untuk anak bini dengan menjadi alat kepada bangsa lain yang terus-terusan menghina MELAYU sendiri. Mungkin beliau ni lupa siapa asal-usul diri beliau yang sebenarnya ataupun sudah terlalu banyak termakan budi dengan bangsa lain yang dikatakan anti-RASIS itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Air-Asial ini dalam kenyataan twitternya baru-baru ini mencemuh artikel yang dikeluarkan oleh Utusan Malaysia yang diambil dari kata-kata Najib Razak selepas berakhirnya PRU13 yang lepas. "Apa Lagi Cina Mau!". Itu tajuk besar yang terpampang dalam akhbar no.1 orang Melayu di Malaysia. Atas artikel tersebut, Azran Osman-Rani dengan sewenang-wenangnya menggelarkan akhbar tersebut sebagai RASIS.

Siapa yang rasis??
Azran hanya menuding jari ke arah Utusan Malaysia semata-mata tanpa membaca atau mengetahui apa yang diperkatakan oleh akhbar Cina yang lain. Melayu ini tidak membuat kajian terlebih dahulu, bangsa mana sebenarnya yang terlalu rasis dalam soal ekonomi dan sekarang mereka terlampau rasis dalam soal politik Malaysia. Adakah Azran ni yakin yang akhbar Cina diseluruh Malaysia tidak pernah mengeluarkan artikel berbentuk rasis yang telah berjaya mempengaruhi pemikiran orang Cina di Malaysia ini?


Baca lanjut di SINI

Adakah semua orang Melayu tahu makna tulisan cacing didalam akhbar-akhbar Cina ini? Adakah kita tahu setiap bait perkataan yang tertulis dan terpampang dalam surat khabar Cina ini? Betul lah mengikut kata seorang sahabat yang tahu membaca dan bercakap bahasa Cina ni, orang Melayu akan naik darah setiap hari dengan artikel-artikel yang dikeluarkan oleh editor bangsa mereka ini.

MELAYU BODOH! MELAYU SAMPAH! MELAYU BABI!

Itu semua bukannya baru lagi dalam penulisan mereka di dalam akhbar. Kenapa tak disekat? Kenapa dibiarkan sahaja?
Ya! Sebab MELAYU memang BODOH!! Bodoh nak belajar bahasa kaum lain walau berada di Malaysia. Kita tak dapat mengagak tsunami PRU13 kali ini adalah kerana MELAYU BODOH yang hanya pandai bercakap je didepan orang Cina yang kononnya akan berikan undi penuh kepada calon-calon dari Barisan Nasional sedangkan dalam kepala hotak Cina ini hanyalah mahu merampas Malaysia dari Melayu dan wujudkan kerajaan Cina sepertimana Singapura yang seterusnya akan meminggirkan orang Melayu dalam segala aspek.

Sedarlah wahai orang Melayu yang lupa diri, Azran Osman-Rani, kamu hanyalah CEO Air-Asial yang tidak seberapa. Walau kamu jadi kaya mana pun tapi percayalah yang kamu tidak akan pernah terfikir untuk menolong bangsa Melayu kamu sendiri kerana aku yakin kamu lah salah seorang Melayu yang boleh dibeli dengan secawan kopi mahupun duit bernilai RM50. Atas kenyataan kamu di Facebook dan Twitter mencerminkan lagi yang kamu adalah salah seorang individu Melayu yang tidak mengaku berbangsa Melayu.

Percayalah, rezeki itu datang dari Allah, bukan datang dari Tony Fernandez. Air-Asial yang kamu tunjangi itu bukanlah pengakhiran hidup jika Allah mahu jatuhkan bala ke atas kamu. Walau setinggi mana pun kamu berada tapi jati diri kamu sudah hilang sebagai bangsa Melayu, apa gunanya??
 

1 comment:

  1. Melayu seperti Azran Osman Rani adalah segelintir Melayu yang hilang jati diri, dan malu mengaku dia orang Melayu, hanya kerana sudah berjawatan besar di Air Asia.

    Sepatutnya Azran tidak perlu menunjukkan sikap bencinya kepada akhbar Melayu, malah tidak perlu pun menyatakan komen terbuka, tetapi Allah Maha Besar, komennya di tweeter dan fb membuktikan siapa dirinya yang sebenar.

    ReplyDelete