Followers

MAKLUMAT TERKINI TANAHAIR

Tuesday, 8 May 2012

Majlis Peguam mahu Homoseksual diHALALkan..

Presiden Majlis Peguam Malaysia, Lim Chee Wee menggesa masyarakat menilai semula undang-undang berkaitan homoseksual di negara ini yang dianggap bersifat hipokrit.

Menurutnya, perbincangan perlu dibuat untuk melihat sama ada Seksyen 377A dan 377B Kanun Keseksaan masih boleh diterima berdasarkan definisi sekarang.

Chee Wee berkata, Seksyen 377A Kanun Keseksaan menyebut seseorang itu dianggap mengadakan seks di luar tabii jika dia memasukkan zakar ke dalam dubur atau mulut individu lain.

“Secara ringkasnya, sesiapa yang melakukan perbuatan seperti disebut dalam undang-undang ini, dianggap telah melakukan kesalahan yang boleh disabit di bawah seksyen ini.

“Jika kita lihat, undang-undang ini secara jelas melarang perbuatan seks oral dan seks luar tabii tanpa membezakan antara pasangan homoseksual dan heteroseksual.

“Persoalannya, berapa ramai pasangan heteroseksual (seperti suami isteri) yang mengadakan hubungan seks sebegini atas kerelaan dan kebenaran masing-masing? Jadi, jika kita ambil kira persoalan ini, kita dapat lihat undang-undang ini sendiri sudah lapuk,” katanya.

Selain itu, Chee Wee berkata, mengikut undang-undang sivil, homoseksualiti bukan satu kesalahan kerana ia adalah jenis orientasi seksual, dan bukannya perbuatan seks itu sendiri.

“Pendirian utama Majlis Peguam adalah, tiada sesiapa boleh didiskriminasi atau diperlekehkan hanya kerana identiti mereka, dan golongan ini juga berhak menyuarakan pandangan bagi membincangkan masalah ini.
SUMBER MPP

No comments:

Post a Comment